Energieregisseurs helpt organisaties, onderwijsinstellingen, overheden, woningcorporaties en particulieren om de energievraag veilig en gemakkelijk te beperken. Bekijk hier een aantal projectvoorbeelden:
Energieregisseurs helpt organisaties, onderwijsinstellingen, overheden, woningcorporaties en particulieren om de energievraag veilig en gemakkelijk te beperken. Bekijk hier een aantal projectvoorbeelden:
Het energiearmoede project wordt uitgevoerd voor de gemeente Deurne, in afstemming met de woningcorporatie Bergopwaarts en in samenwerking met het lokale energieloket.
Huurders en woningeigenaren worden bezocht door energiecoaches en worden geholpen om direct eenvoudige maatregelen te treffen, tevens wordt het energieverbruik gemonitord waardoor het besparingseffect bepaald wordt en tevens om de bewoners ook in de toekomst te blijven helpen naar een volledige energiezuinige woning.
Het project heeft de volgende doelen (in volgorde van belang): 1)Eenvoudige (gedrag) maatregelen bespreken en treffen, 2) in kaart brengen van de belangrijkste structurele maatregelen, 3) de kansen voor energieopwekking vaststellen.
Gemeente Venray stimuleert burgers om met hun woning aan de slag te gaan. Woningeigenaren konden zich inschrijven voor een warmtebeeldrapportage met een keukentafelgesprek. In het jaar februari 2022 maakten 40 mensen hiervan gebruik.
Warmtebeelden konden in verband worden gebracht met een hoog energieverbruik en/of met comfortproblemen. Uit een evaluatie blijkt dat meer dan 80% hierna ook maatregelen gaat uitvoeren. De warmtebeelden nemen bij mensen de twijfels weg om maatregelen uit te voeren.
Resultaat: 40 warmtebeeldrapportages en 32 plannen voor maatregelen.
In de gemeente Sint Anthonis werden alle gemeentelijke gebouwen (wijkgebouwen en sportaccomodaties) voorzien van een energielabel en maatregeladvies.
Resultaten: 30 energielabels en 30 maatregeladviezen.
In de gemeente Horst ad Maas zijn in het dorp Kronenberg 23 koplopers begeleid in het gasloos maken van de woning. Als voorbeeld is in de 2-1 kap woning uit 1978 interessante isolatiemaatregelen vastgesteld die leiden tot een grote energiebesparing en sterke comfortverbetering. Het gasloos-pakket heeft een investering van 34.400 en met de energiesubsidie een terugverdientijd van slechts 10 jaar. Het energielabel verbetert van C-label naar A+++. Het woningplan wordt in 2 stappen uitgevoerd.
De woningplannen leiden tot intenties voor aanschaf van meer dan 20 isolatiemaatregelen, 8 volledige warmtepompen, 3 hybride warmtepompen. Enkele koplopers hebben meer tijd nodig om definitieve keuze te maken.